9 martie 2013

Să fii domn e lucru mare!

Domn, alias gentleman. În DEX, lângă cuvântul “gentleman” se aştern aceste cuvinte: “Bărbat cu comportări alese, ireproşabile, cu caracter distins, persoană care respectă cu stricteţe eticheta, om cu purtare curtenitoare, gentilom, om cu maniere alese şi cu caracter frumos”.

Dacă mă uit atent în ograda noastră, a bărbaţilor, tind să cred că oricare dintre noi poate fi domn. Nu trebuie mult. Până şi nea Caisă, cel din vârful muntelui, crescut cu ghioaga în braţe pe post de pernă, poate fi domn... O fi văzut el vreun film, a băgat la cap ce a făcut amicul lui la o întâlnire ca să ştie că, dacă deschide uşa la maşină ca să urce doamna ori că, dacă vine cu un braţ de flori la întâlnire şi îi spune cât e de frumoasă va fi etichetat astfel. Oare nu se va da drept domn dacă va veni îmbrăcat în costum, cravată şi camaşă bine asortate? Doar haina face pe om, nu? Într-adevăr, poţi păcăli lumea. Pentru o scurtă perioadă de timp. 

Însă adevăratul caracter al unui gentleman se arată atunci când el, bărbatul, este pus în situaţii mai puţin ortodoxe. Când, indiferent de situaţia în care se află, alege să se poarte corect. Când, la jigniri, alege să răspundă politicos. Când, primind o palmă, alege să întoarcă obrazul. Când, refuzat fiind, alege să accepte cu demnitate refuzul şi să meargă mai departe. Pentru că, pentru a fi gentleman, nu-i de ajuns să înveţi dintr-o carte sau să-i imiţi pe alţii abia atunci când constaţi că dă mai bine la doamne şi domnişoare. E prea târziu... Ca să fii în orice situaţie gentleman, trebuie să începi de mic să înveţi.

Din ce se afişează în ziua de astăzi, aş putea spune că acelaşi lucru este valabil şi pentru presupusele domnişoare/doamne. Fără supărare!

6 comentarii:

  1. Însă adevăratul caracter al unui gentleman se arată atunci când el, bărbatul, este pus în situaţii mai puţin ortodoxe. Când, indiferent de situaţia în care se află, alege să se poarte corect. Când, la jigniri, alege să răspundă politicos. Când, primind o palmă, alege să întoarcă obrazul. Când, refuzat fiind, alege să accepte cu demnitate refuzul şi să meargă mai departe. Pentru că, pentru a fi gentleman, nu-i de ajuns să înveţi dintr-o carte sau să-i imiţi pe alţii abia atunci când constaţi că dă mai bine la doamne şi domnişoare. E prea târziu... Ca să fii în orice situaţie gentleman, trebuie să începi de mic să înveţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ai avut nevoie de Dex pentru a-ti explica cuvantul, nu stiu daca mai trebuie ceva adaugat!
    :"A fi om e lucru mare"- spune o vorbă veche romanesca. Ne-am întrebat oare : câţi dintre noi merităm cu adevărat calificativul de "OM"?
    Mai presus de orice exista CARACTER, indiferent daca omul respectiv e "gentelman", "domn", "doamna", "domnisoara", etc...
    Anatomia ne spune ca oameni suntem toti, problema este ca la scufita diferim, cred ca se impune intrebarea; cati dintre noi stam bine cu scufita? Eu zic ca stau bine, ca doar nu ma fac singur prost, insa daca il intrebi pe MrSmith sigur va spune ca imi lipsesc doua doage. :))
    Mi-ai adus aminte de-un citat ce mi-a placut mult:
    "Cand iti simti inima incarcata de durere si lacrimi ti se vor ivi la coltul genelor, du-te sa plangi la pasari, la pietre, dar niciodata la oameni, caci toti suntem oameni, dar nici unul OM."
    Dacă tot sunt la modă citatele, mai vin cu unul, de Emil Cioran este dacă nu mă înşel: "Accept să fiu ultimul om, dacă a fi om înseamnă să semeni cu ceilalţi." :)

    RăspundețiȘtergere
  3. vorba e: a fi domn e o intamplare a fi OM e lucru mare. oricine prin voia sortii poate ajunge domn chiar si parlamentar. dar OM, cu toate ca fiecare din noi poate, nu prea se inghesuie lumea. s-ar putea ca "Până şi nea Caisă, cel din vârful muntelui, crescut cu ghioaga în braţe pe post de pernă, " atunci cand ai nevoie sa iti intinda o mana de ajutor. iar un domn de ala gentleman sau cum ai zici matale sa te refuze pt ca nu e "political correct"

    RăspundețiȘtergere
  4. Proverbul este vechi,de pe vremea domnilor,stapanilor ,conducatorilor sau bogatilor,situatie care te ridica la un moment dat deasupra celorlalti .Azi poti sa le spui potentatii zilei..ajunsi astfel la un moment dat, nicidecum asociat cu gentleman...
    A fi OM se refera la calitate,la OMENIE.

    RăspundețiȘtergere
  5. domn,nu alias gentleman.Domn,se refera aici la o pozitie,la care ajungi la un moment dat.E un conducator, sef ,dar a fi OM e mai mult de atat,e o calitate,e omenia.

    RăspundețiȘtergere