2 februarie 2014

Dispariţia bărbaţilor



Trăiesc cu o impresie din ce în ce mai puternică, aceea că bărbaţii sunt pe cale de dispariţie. Nu mă refer la gen, ci la atitudine. Cu fiecare generaţie ce apare, sunt din ce în ce mai puţini. Vedem tot mai mulţi masculi care se ascund după fustele femeilor, încât e cu neputinţă să nu te amuzi. Bărbaţii din ziua de azi se comportă cam aşa: „Iubito, cum crezi că e mai bine: cuie de 5 sau de 7?”, „Draga mea, să cumpăr vopsea de la Dedeman sau de la Metro?”, „Nu crezi că ar fi mai bine dacă am lua Audi-ul ală, în loc de WV?”. Înţelegeţi ideea, nu? Treburile pentru care ar trebui să hotărască singur le pune în faţa femeii. 
Unde sunt bărbaţii de odinioară, cei care luau hotărârile grele şi rezolvau orice problemă, oricât de dificilă era? În videoclipul de mai jos, nenea Allan Pease, spune ceva interesant: bărbaţii sunt vânători de hrană (urmăriţi-l până la capăt). 
Undeva, în epocile de demult apuse, bărbatul se ducea cu suliţa la vânătoare de fiare sălbatice. Făcea asta pentru că purta întreaga resposabilitate pentru familia lui, n-o lăsa în seama altcuiva. Pentru că era datoria lui! Mai târziu, se ducea la război! Pentru a-şi apăra pământul şi indirect, familia. Şi asta îl călea, îl făcea bărbat! 
Cum s-a ajuns aici? Eu cred că, odată cu emanciparea femeii, cu dorinţa acestora de egalitate, de independenţă faţă de bărbaţi, au preluat din atribuţiile lor. Ca să nu mai fie atât de dependente de bărbaţi, au învăţat să zugrăvească în casă, să meşterească la maşini, să repare o priză sau o chiuvetă, să bată un cui, ş.a.m.d. Până şi demnitatea a învăţat cu să şi-o apere. Ce-i rămâne de făcut bărbatului? Ori preia sarcinile femeii, ori se uită la ea, devenind un parazit. Treptat, femeia observă că se poate descurca şi fără el, realizează că este în avantaj, începe să dicteze şi uneori trece la şantaj. Rezultatul? Transformarea macho man-ului într-un pămpălău! 


Femeia, dacă are parte de masculul ce-i preia atribuţiile, poate-l mai ţine pe lângă ea. Dacă nu, cu siguranţă îl va îndepărta, ca pe orice lucru nefolositor. Şi va căuta un altul, care ştie să se impună, care atunci când hotărăşte ceva, ea să nu poată să-l combată, acel bărbat protector, care s-o facă să se simtă fragilă atunci când nu este lângă ea. Ironia sorţii: caută ce ea însăşi a distrus. Iar vina o poartă ambele părţi. A voastră pentru că nu ne permiteţi să fim bărbaţi, a noastră pentru că v-am permis să ne preluaţi sarcinile! 



Dragelor, vă acuz oficial: ne-aţi furat bărbăţia. Cum această faptă nu este incriminată, va rămâne nepedepsită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu