30 ianuarie 2014

Nemulţumiri legate de R.A.T.T.



Nu ştiu dacă voi ştiţi, dar eu nu posed maşină. Nici biţiclă. Nici role. Sunt sărac, ce să fac. Şi, pentru că n-am astfel de mijloace de locomoţie, mă dau mai mereu cu mijloacele de transport în comun. Acolo, desigur, găseşti lume. Mulă lume. Lume pestriţă. Iar dacă-i pestriţă, găseşti şi comportamente pestriţe. Unele, într-o societate normală, sunt acceptabile, altele nu. Prin urmare, să vă povestesc ce mă deranjează la unii oameni care circulă cu mijloacele de transport în comun în Timişoara (nu ştiu în alte oraşe cum este, că doar prin Bucureşti m-am mai plimbat cu ele, iar acolo am folosit mai mult cârtiţa, adică metroul).
1. Ştiţi momentul acela când trebuie să coborâţi din autobuz şi la uşi aşteaptă gloata, pregătită să urce? Şi dai să cobori, dar realizezi că nu ai pe unde, pentru că toţi cei ce vor să urce s-au pus în calea ta! Câteodată, nu păţeşti numai asta. Te apostrofează că vrei să cobori, dau năvală peste tine, te înghiontesc: să urce ei şi apoi ai voie să cobori. Eu, când mă văd pus în situaţia asta, am instant un acces de furie. Desigur, o furie interioară. Şi-mi imaginez, într-o fracţiune de secundă, cum să-i pedepsesc pe toţi cei care stau în uşă şi se holbează la mine. Mai că-mi vine să le spun: hai, urcaţi voi... o să mă dau jos la ultima staţie, dacă pot! Ce nu pricep la acest comportament este de unde atâta grabă. E vreun premiu ce îi aşteaptă acolo, în autobuz? Probabil că încă n-au realizat că acel autobuz nu pleacă până nu se suie toţi, dacă mai este loc. Când mai sunt câteva locuri libre pe scaune, hai că înţeleg. Dar când sunt toate ocupate?!? Nu-i înţeleg şi pace!
2. Aglomeraţie maximă! Lumea stă claie peste grămadă! Mai că se pupă unul cu altul. Vezi câte unul de are atâta spaţiu pe lângă el de zici că şi-a cumpărat acel loc, are vreo boală cronică ori pute! Când colo, ce să vezi? Are vreun rucsac îndesat la maxim pe care îl poartă în spate. Şi aşa se fâţâie în stânga şi-n dreapta, de zici că nu mai e nimeni pe lângă el. Dar nici ars pe rug nu-l dă jos! Bine măi, tolomacule, de ce nu-l laşi jos, lângă picior, ca să faci puţin spaţiu? Sau ţine-l în mână, pe lângă corp, dacă ţi-e teamă că se va murdări. Sigur se face loc pentru încă 2-3 persoane. E clar: nu i-a plăcut geometria...
3. Limbajul. Nimic nu-i mai plăcut urechilor să auzi oameni care şi-o scot din gură şi şi-o bagă... Molfăie la ea de zici că-i gumă de mestecat! Dar staaaaai, că nu vorbim numai de masculi. Să vezi „madamele”... e şi mai cool! Şi mă întreb: oare nu le crapă obrazul de ruşine? Ştiu şi eu s-o dau în limbaj suburban, dar să fiu în mediul propice. Iar în mijloacele de transport în comun sunt cele mai NEpropice medii! Zău de pot găsi o explicaţie pentru asta. Bun simţ = ZERO!
4. Şoferii. Daaaa, chiar ei, zeii autobuzelor! Nişte fantastici! Cum să nu-i iubeşti? Gonesc prin oraş ca la raliu, manevre de F1 în trafic, frâne puternice... de zici că se plimbă cu un Tico, nu cu ditai hurdughia plină de oameni. Şi când le atragi atenţia, aşa se supără pe cel ce-a îndrăznit să-l certe de zici că opresc autobuzul acolo şi îl va da jos. Ori se supără şi opresc cursa. Cum fac şi ăia mici, dacă le iei jucăria. Mai sunt acei şoferi „minunaţi” care, deşi au închis uşile şi văd oamenii întârziaţi cum bat la porţile autobuzului, nu deschid uşile nici de le pupi tălpile. Greu mai e să apese de două ori pe butonul ăla magic...
5. Să povestim şi de călătorii care se cred zei. Prin toamnă, am aşteptat după autobuz vreo jumătate de oră, cu toată că pe graficul orar trebuia să vină de două ori. Soarta, mi-am zis. Traficul era groaznic. În plus, era imediat după o ploaie mai zdravănă. În sfârşit, vine, mă urc şi... deodată se porneşte o doamnă respectabilă să-l certe pe nenea şoferul că a întârziat, de am zis că-l şi bate. Săracul, încerca din răsputeri să-i spună că e traficul infernal, dar era-n zadar.
Cam astea ar fi plângerile mele din viaţa asta, a transportului în comun. După cum vedeţi, n-am zis despre cei fără de bun simţ, care uită să cedeze locul celor mai în vârstă, bolnavi, copii... A cam devenit obişnuinţă printre noi. Păcat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu